Sosyal Medyada Biz}

Trafo Bakımı ve Testleri

Trafo Bakımı ve Testleri

Elektrik enerjisinin üretimden iletim sistemine aktarılması ve iletim sisteminden dağıtım şebekesine aktarılmasında büyük rol oynayan transformatör merkezleri (diğer adıyla şalt sahaları) gelişmişliğin simgesi olan “elektrik enerjisi arz güvenirliği” açısından hayati öneme sahip tesislerdir.

Bildiğiniz gibi 1kV ve üstü enerji ile beslenen tüm tesislerin işletilebilmesi için Elektrik Mühendisleri Odasından eğitimini tamamlamış YG İşletme Sorumluluğu belgesi bulunan Elektrik Mühendisleri tarafından hizmet almak zorundadır. Bu zorunluluk Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, işletmenizde bulunan 1 kV altı ve 1kV üstü tesislerde, ” işletme sorumluluğunu ve trafo bakım” hizmetlerini kapsamaktadır.

Alter Mühendislik olarak bünyemizde bulunan YG İşletme Sorumluluğu belgesi olan konusunda uzman elektrik mühendislerimiz tarafından işletmenizin trafo sorumluluğunu üzerimize alıyoruz. Ayrınca bu hizmetimizden yararlanan müşterilerimize yüksek gerilim ve yük açma ve yüke alma manevraları hakkında bilgi vermekteyiz.

Yıllık yapılan sözleşmelerimiz mukabilinde aylık standart periyotlar ile trafonuz yüksek gerilim elemanlarınız ( Kesici, Ayırıcı, Trafo, Yağ, Kontaklar ve genel temizlik vb. ) kontrol ediliyor. Bakım gerektiren Trafolarınız varsa acil bir şekilde yıllık bir defaya mahsus bakımları yapılır.

Firmamız, yüksek gerilim işletme sorumluluğunu üstlendiği trafoların periyodik kontrollerini yaparak, trafoların çalışır vaziyette olmasını ve güvende kalmasını sağlar.

Trafo işletme sorumluluğu yaptığımız trafoların senelik periyodik kontrol ve bakımlarını da yapmaktayız. Ayrıca işletmesinde reaktif cezaya girmek istemeyen müşterilerimizin kompanzasyon sistemlerini takip ederek düzgün çalışmasını sağlamakta ve firmaların cezai duruma düşmesini önlemekteyiz.

Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu Hizmet Sözleşmesini imzalayan müşterilerimize aylık periyodik kontrollerin yapılması ve raporlanması, aktif enerji tüketim verilerinin gözden geçirilmesi ve elektrik faturalarının kontrolü, reaktif enerji tüketim takibi, muhtemel reaktif ve kapasitif cezaların önlenmesi için yapılması gereken önlemlerin alınması, topraklama dirençlerinin ölçülüp raporlanması hizmetlerini de verilmektedir.

Transformatörün işletmedeki performansını artırmak ve işletmenizin enerjisiz kalmaması için trafo yağın durumu ve izolasyon seviyesinin kontrol altında tutulması gerekir. Bu sebeple belirli periyotlarla ( yılda en az bir kez ) yağ testlerinin yapılmalı ve izolasyon seviyeleri ölçülmesi gerekmektedir.

Sekonder koruma röleleri güç trafolarının, enerji nakil hatlarını aşırı akım, kısa devre ve toprak arızalarına karşı korur. Koruma işlemini orta gerilim akım trafosundan aldığı arıza akımı ile kesiciye açtırma kumandası vererek yapar. Röleler çalışma ortamlarından dolayı hasar görmüş olabilir ve arıza anında açma sinyalini vermeyebilir. Kesicili Trafo Koruma Hücrelerin Giriş Çıkış Hücrelerinde Trafoyu ve hattı koruyan sekonder rölelerinin periyodik takibi gerekir. Yılda bir defa aşırı akım röleleri röle test cihazı ile test edilmelidir. Test sonucunda yanlış ve eksik bağlantı varsa düzeltilmelidir. Röle ayarları trafo ve tesisi gücüne göre hesaplanarak uygunluğu kontrol edilir.

Kesiciler sekonder koruma rölelerinden aldığı arıza sinyalleri ile devreye girer ve devre dışı bırakarak zarar görmesini engeller. Yüksek gerilim altında açma kapama yaptığından periyodik bakımı yapılmayan kesicilere bağlı Trafolarda hasar meydana geldiği görülmektedir.

Transformatörlerin öncelikli görevi sorunsuz ve kesintisiz biçimde enerji tedariğini sağlamaktır. Bu sistemlerde oluşacak arızalar işletmeye üretim, zaman ve işçilik kaybı olarak yansıyacaktır. Bu kesintilerden kaynaklı kayıpların azaltılmasının en etkin yöntemi planlı kestirimci bakımlardır. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25.04.2013 tarihli 28628 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımından Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince Trafolar, Trafo Anahtarlama Elemanları, Akülerin yıllık ölçüm ve periyodik bakımlarının ilgili standartlar ve yönetmelikler çerçevesinde yapılması gerekmektedir.

Firmamız tarafından kesicilerinizin yerinde test ve bakım işlemleri yapılmaktadır.

Bakımda Uygulanan Testler;

-Primer-Tank İzolasyon Direnci Ölçümü

-Sekonder-Tank İzolasyon Direnci Ölçümü

-Primer-Sekonder İzolasyon Direnci Ölçümü

-Sargı Dc Direnci Ölçümü

-Trafo Sarım Oran Ölçümü

-Bağlantı Noktalarının Termal Ölçümü

-Trafo İşletme Koruma Topraklaması Ölçümü

-Trafo Koruma Topraklaması Ölçümü

-Trafo Yağ Delinme Gerilim Testi(Yalıtım Dayanım Testi)

-Trafo Bucholz(Gaz) Röle Testi

-Trafo Sıcaklık Röle Testi

-Trafo Silikajel Kontrolü

-Ark Boynuzu Aralıkların Ayarlanması

-Trafonun Özel Kimyasallar İle Temizlenmesi

-Trafo Odasının Temizlenmesi

-Yapılan Testlerin Raporlanması

OG Akım Trafoları

Orta gerilim akım trafoları, güç trafolarının orta gerilim tarafından ölçtükleri akımları 5 amperlik sekonder akımlara indirir.  Sekonder tarafı akımları koruma rölelerine iletirler.  Röleler bu akımları kontrol ederek trafoya gelebilecek arızaları önceden tespit eder ve trafoyu devre dışı bırakır.

Akım trafolarının yanlış bağlanması, koruma sistemlerinde yanlış açma sinyallerine neden olabilmektedir. Bu da gereksiz yere tesisinizi enerjisiz kalmasına neden olabilir.    Akım trafolarına yapılacak testlerde bu tür yanlışlıklar tespit edilebilir.

05 Mayıs 2018
Trafo Bakımı ve Testleri için yorumlar kapalı
17.850 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN