Jeneratör Kurulum ve Ruhsat
Enerji Bakanlığı’ nın 02.09.1988 tarih ve19917 sayılı “Elektrik Enerjisi İmdat Grupları ve Otoprodüktör Tesisleri Ruhsat Yönetmeliği” ne göre tüm jeneratörlerin ruhsatlandırılması gerekmektedir. Aksi takdirde, ilgili Elektrik Dağıtım Şirketleri, jeneratörün kullanımına izin vermeyerek mühür altına alabileceği gibi, şebeke elektriğinin kesilmesi dahil, başka cezai müeyyidelere de başvurabilecektir.
İşletmenizin bu gibi bir durum ile karşılaşmaması için halen kullanmakta olduğunuz veya işletmeye almayı düşündüğünüz jeneratörleriniz için ruhsat almanız gerekmektedir. Bu hem kanuni bir zorunluluktur hem de jeneratörün işletmenizde can ve mal kaybına yol açmaması için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Bu sayede, jeneratör tesisiniz eğer mevcut bir tesis ise yeniden kontrolden geçecek ve eksiklikler varsa tamamlanacaktır. Jeneratör yeni tesis edilecekse de en uygun şekilde tüm yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde kurulacaktır.
Alter Mühendislik, Jeneratör Ruhsat İşlemleri konusunda oldukça deneyimlidir. İstanbul’da bir çok yerde bitirdiğimiz çok sayıda projelerimiz mevcuttur. Kurulu jeneratör tesisiniz için öncelikle tesisinizde varsa eksiklikler tespit edilerek tamamlanması sağlanacaktır. Enerji Bakanlığı ve ilgili Elektrik Dağıtım Şirketlerindeki tüm takip ve kabul işleri Alter Mühendislik tarafından süratle yapılacaktır. Kabulün yapılmasından sonra tarafınıza onaylı “Geçici Kabul Tutanakları” (Jeneratör Ruhsatı)’ nın tarafınıza verilmesi ile projemiz tamamlanacaktır. Jeneratör Kurulum ve Ruhsat işlemleriniz için konusunda uzman mühendis ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Alter Mühendislik olarak tamamladığımız birçok projeye referanslarımız kısmından bakabilirsiniz.
Jeneratör Ruhsat Projeleriyle ilgili dağıtım şirketine başvurabilmek için gerekli evraklar şunlardır.
DİLEKÇE
3 TAKIM PROJE DOSYASI
2 ADET CD ORTAMINDA PROJE DOSYASI
SMM-BT BELGELERİ
DİLEKÇE SAHİBİNE AİT İMZA SİRKÜLERİ
PROJE MÜELLİFİNE AİT DİPLOMA FOTOKOPİSİ VE İMZA SİRKÜLERİ
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE MİMAR VEYA İNŞAAT MÜHENDİSİNE AİT DİPLOMA FOTOKOPİSİ VE İMZA SİRKÜLERİ
VEKALETNAME
SÖZLEŞME GÜCÜNÜ BELİRTEN EVRAK VEYA ONAYLI TRAFO PROJESİNİN TEK HAT ŞEMASI İLE AG VAZİYET PLANI
YÜKÜMLÜLÜK BELGESİ
GEREKÇE RAPORU
JENERATÖR GÜCÜ HESABI
AG KISA DEVRE HESABI
AG GERİLİM DÜŞÜMÜ HESABI
AKIM KONTROLÜ HESABI
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE HAVALANDIRMA HESABI
KEŞİF ÖZETİ
AG VAZİYET PLANI
KABLO KANAL DETAYLARI
AG TEK HAT ŞEMASI
MONTAJ PLANI
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE MİMARİ PLANI
TOPRAKLAMA PLANI VE HESABI
JENERATÖR BİNASI KABİN TİPİ DEĞİLSE AYDINLATMA VE ACİL AYDINLATMA PLANI VE HESABI
YANGINDAN KORUNMA SİSTEMİ PLANI
JENERATÖR KATALOĞU
GENEL TEKNİK ŞARTNAME
JENERATÖR TEKNİK ŞARTNAMESİ
Jeneratör Çalışma Senaryosu: 4 adet trafodan gelen şebeke frekans ve gerilimi kabul edilebilir değerler dışında ise veya yoksa şebeke şalteri açar, hangi trafo ise onun 1125 kVA (Standby) jeneratörü start alır ve kendi yükünü besler. Her jeneratör senkronizasyon cihazları vasıtasıyla birbiri ve ilgili oldukları trafolar ile senkron çalıştıkları ve eş yaşlı çalışmaktadır. 4 adet 1125 kVA (Standby) jeneratörlerin herhanginden arıza bilgisi alındığında hangi jeneratörden geliyorsa arıza durumu o jeneratör stop eder şalterleri açık konuma getirilir. Çünkü tüm sistemin Scada sistemi sayesinde izlenebildiği belirlenmiştir. Otomasyon sistemiyle 10 sn kadar bir süre beklenir eğer hala şebeke tarafında enerji yoksa yedekli olarak kullanılacak olan güçteki jeneratöre start verilir. Tüm enerji akışının ortak bara vasıtasıyla gerçekleştiği ancak farklı faz açısı ve değerlerine sahip olan Trafoların ortak barada karşılaşmamaları için kuplaj şalterleri sayesinde bir birlerinden ayrıldıkları belirlenmiştir. Boşta 5 sn çalıştıktan sonra bağlantı (kuplaj) şalterleri vasıtasıyla yüklerin tamamı voltaj, frekans kontrolü yapıldıktan sonra her jeneratör kendi yükünü besler jeneratörlerin şalteri kapatır. Jeneratörlerin birbiri ile senkron olması durumunda kuplaj şalterlerinin kapandığı belirlenmiştir. Farklı faz açısı ve değeri olan enerji kaynaklarının karşılaşmaması için gerekli tedbirler alınmıştır. Şebekenin kabul edilir sınırlara gelmesi ile kontrol süresi sonunda şebeke şalteri kapatır ve jeneratörler şalterini açar. Kesintisiz olarak yük aktarımı jeneratörden şebekeye sağlanır. Haberli kesinti fonksiyonu ile önceden şebeke kesilecek bilgisi olması durumunda (TEDAŞ-kesinti bilgisi) yüklerin beslemesini kesintisiz jeneratöre aktarımı sağlanmaktadır.
Jeneratör Ruhsatlandırma Referanslarımız;
1-Fatih Sultan Mehmet EAH- 5 adet Jeneratörün Ruhsatlandırılması
2-Tuzla Devlet Hastanesi- 4 adet Jeneratörün Ruhsatlandırılması
3-Sarayburnu Askeri Gazinosu-65 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
4-Sultangazi Emniyet – 350 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
5-Sultanbeyli Aziz Sancar Anadolu Lisesi- 225 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
6-Tuzla Mahir İz Anadolu İHL- 260 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
7-Kartal Soğanlık İmam Hatip Ortaokulu- 275 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
8-Sancaktepe Hüseyin Temizel Ortaokulu- 225 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
9-Kartal Topselvi Bekir Topaloğlu İmam Hatip Ortaokulu- 225 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
10-Üsküdar İTO Şehit Ragıp Ali Bilgen İHL- 550 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
11-Üsküdar Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi- 220 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
12-Nihat Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi- 440 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
13-Sancaktepe İbni Sina İlköğretim Okulu- 225 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
14-Kınalıada Polis Merkezi Amirliği-75 kVA Jeneratör Ruhsatlandırma
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN